Pewnego razu...

„W Traiteur de Paris wkladamy całe serce, aby stworzyć najlepsze produkty. Opracowujemy oryginalne, autorskie przepisy, a następnie produkujemy unikatowe wyroby w naszych zakładach produkcyjnych. Angażujemy się tak bardzo, abyście mogli poczuć w każdym z naszych produktów szczególną troskę.” ”

Yann Le Moal
Szef kuchni i współzałożyciel Traiteur de Paris

Pobierz katalog Traiteur de Paris

Poznaj historię naszej firmy

Denis Pinault

Założyciel

25 lat temu Denis Pinault, zachęcony pierwszym udanym doświadczeniem w wysokiej klasy cateringu, postanawia zaryzykować, zakładając swoją pierwszą firmę w tejże branży. W wieku zaledwie 23 lat Denis tworzy podwaliny sukcesu, który kilka lat później odniesie jego firma w ponad 60 krajach: Traiteur de Paris.

Denis Pinault jest dziś Dyrektorem Generalnym.

Yann Le Moal

Współzałożyciel

Po kilku latach spędzonych jako cukiernik w Sofitel Tahiti oraz przy boku Traiteur Potel & Chabot, Yann Le Moal pracuje również w ekskluzywnych paryskich restauracjach. Yann, cukiernik z wykształcenia, bardzo szybko ma w ręku kolejny fach – tradycyjną kuchnię francuską.

Yann Le Moal jest dziś Zastępcą Dyrektora Generalnego.

1995

Spotkanie 2 pasjonatów

1995 – narodziny Traiteur de Paris. Poznają się dwaj entuzjaści: Denis Pinault i Yann Le Moal. Jeden jest młodym przedsiębiorcą wizjonerem, natomiast drugi jest już wielkim, kreatywnym cukiernikiem.

Pragnienie i wspólna ambicja pozyskania klientów, kochających gastronomię i francuską sztukę życia, w naturalny sposób połączą te dwie wyjątkowe osobowości. Jeszcze tego nie wiedzą, ale ten rok to początek współpracy wróżącej wielką przyszłość.

1996

Otwarcie laboratorium cateringowego

W swoim pierwszym laboratorium, położonym kilka kilometrów od Paryża, Denis i Yann tworzą ofertę cateringową Premium na wesela, bankiety firmowe i inne paryskie przyjęcia.

1998

Rzemieślnicze doświadczenie

Rozwój Traiteur de Paris nabiera tempa. Wobec rosnącego sukcesu Yann i Denis muszą myśleć szerzej. Tylko dwa lata istnienia, a renoma Traiteur de Paris jest już dobrze ugruntowana. Kiedy zatem prestiżowy klient składa zamówienie na przyjęcie dla 2000 osób, czyli ponad 15 000 ciasteczek petits fours i wytrawnych kanapek, oznacza to, że nadszedł czas, aby Denis Pinault i Yann Le Moal wyobrazili sobie nową przyszłość Traiteur de Paris.

1999

Wybór technologii mrożenia

Jak wyprodukować galanterię cukierniczą i ciasteczka petits fours w dużych ilościach, zachowując przy tym poziom doskonałości, który charakteryzuje Traiteur de Paris?

Po raz kolejny kreatywne i wizjonerskie umysły tych dwóch partnerów wybierają innowację: mrożenie żywności. Jest to technologia przechowywania żywności, która zapewnia doskonałe przywrócenie smaków i wartości odżywczych, pozwala nam ona myśleć coraz bardziej dalekosiężnie.

2000

La Guerche de Bretagne

La Guerche de Bretagne
Dla Traiteur de Paris rok 2000 upływa błyskotliwie.
Mnożą się prestiżowe współprace, przyspiesza rozwój nowych produktów mrożonych.

Nadszedł czas, aby Traiteur de Paris otworzył swój pierwszy zakład produkcyjny. Mieści się on w La Guerche de Bretagne (35), ojczystej miejscowości Denisa Pinault. W tym zakładzie produkcyjnym wytwarza się głównie ciasteczka petits fours, kanapki i galanterię cukierniczą, sprzedawane na tacach po 48 i 54 sztuki.

2006

Fécamp

Lata mijają… w 2006 roku następuje otwarcie drugiego zakładu, o powierzchni 12 000 m2, w Fécamp w Normandii.

Pracuje tam 180 kucharzy i cukierników, którzy codziennie produkują babeczki, dodatki warzywne do dań, monoporcje i verrines. Bardzo szybko zapiekanka ziemniaczana (gratin) i ciastko czekoladowa lawa stają się bestsellerami. Przy zdolności produkcyjnej 500 000 sztuk dziennie Traiteur de Paris osiąga nowy kamień milowy.

2010

Rozwój międzynarodowy

Nadszedł czas, aby rozpocząć ekspansję na rynki międzynarodowe. Traiteur de Paris koncentruje się najpierw na Europie, a szczególnie na Anglii i Hiszpanii. Następnie wchodzi na rynki Niemiec, krajów Beneluxu i Włoch.

Po tym europejskim sukcesie Traiteur de Paris mobilizuje nowe zespoły handlowe w Stanach Zjednoczonych i w Azji. W 2018 roku Traiteur de Paris został uhonorowany Oscarem Ille et Vilaine za międzynarodowy rozwój.

2019

Rozbudowa la Guerche de Bretagne

Zakład produkcyjny w La Guerche de Bretagne, otwarty w 2000 roku, zostaje znacznie powiększony i przekształcony. Jego działalność jest poddana przeglądowi w celu poprawy wydajności przemysłowej.

Dla Traiteur de Paris jest to również okazja do opracowania nowej linii produkcyjnej, specjalnie dedykowanej do produkcji naszych 6 rodzajów makaroników 100% made in Bretagne.

2021...

Szefowie kuchni dla Szefów kuchni

Przez 25 lat Traiteur de Paris ugruntował swoją pozycję kluczowego gracza na rynku usług w zakresie żywienia poza domem (Out-of-Home Catering) oraz Food Service.

Traiteur de Paris oferuje pełną gamę produktów mrożonych Premium skierowaną do tradycyjnych restauracji, restauracji szybkiej obsługi, hoteli, zakładów żywienia zbiorowego, gastronomii pokładowej i firm cateringowych.

Retour haut de page